Dit buurtinitiatief ontstond onder andere uit ongerustheid over het beheer van het 20/20 veldje tussen de tennisbanen van VVGA en de Wembleylaan.
Onder het veldje ligt nog de asfaltweg naar het voormalig Ajaxstadion de Meer. Door de asfaltweg is een soort poel ontstaan die een heel eigen natuurwaarde aan het 20/20 veldje heeft gegeven.

Het veldje werd zo’n twaalf jaar lang bewerkt door buurtbewoners onder leiding van bewoonster Els de Vos. In die tijd groeide “Natuur, je beste Buur” uit tot een krachtige organisatie, die in goed overleg met de afdeling groenvoorzieningen van het stadsdeel de randen van de nabijgelegen sportparken natuurvriendelijk beheert. In dit kader werd samen met Landschap Noord-Holland een natuurvriendelijk beheerplan voor de sportparken Middenmeer, Voorland en Drieburg opgezet.

De vlinderidylle
Eén van de grootste wapenfeiten van “Natuur, je beste Buur” was de oprichting van de Vlinderidylle tussen de sportvelden: een perfecte biotoop voor vlinders, bijen en hommels. Iedereen weet wel dat deze dieren voor ons voortbestaan onmisbaar zijn. Maar ook het luisteren naar de vleermuizen in Park de Meer – er zijn er veel – maakt deel uit van de activiteiten van “Natuur, je beste Buur”. In het voorjaar kleuren de oevers in de sportparken goudgeel: alle in de sportparken bloeiende dotterbloemen zijn geplant door de vrijwilligers van Natuur, je beste buur en gefinancierd door onder andere het Oranje Fonds. De bloeiende dotters verfraaien de oevers en zijn een welkome stuifmeelstart voor onze zoemende vrienden.

Initiatieven
Onlangs organiseerde Els de Vos een populaire lezing van een Amsterdamse stadsecoloog voor buurtbewoners. Ook de aanleg van diverse ijsvogelwanden heeft in de sportparken tot een vaste populatie ijsvogels gezorgd, iedereen die zo’n helblauwe flits voorbij heeft zien schieten zal dit niet snel weer vergeten.

Veldje 20/20
Terug naar het veldje. Jaarlijks kreeg het van “Natuur, je beste Buur” een zeisbeurt, zo ook nog in 2017. Maar dat was niet alles. Het zeisgoed werd opzettelijk niet onmiddellijk opgeruimd, zodat de zaden uit de planten konden vallen en de natuur zo haar gang kon gaan. Dankzij deze aanpak werd de biodiversiteit van het veldje ieder jaar groter. De laatste jaren groeiden daar spontaan Rietorchis en Ratelaar, planten die beschermd waren en van betekenis zijn voor de ecologie van de stad. Deze planten worden met grote voorzichtigheid ontzien door de zeisers en de maaiers van het veldje. Her en der in de sportparken liggen takkenrillen: bedoeld om de ballen op het veld te houden maar zeker ook om de biodiversiteit te vergroten: in de takkenrillen schuilen insecten, kleine zoogdieren en vogels en zodoende creëren ze een eigen biotoop.
De toekomst van het veldje is onzeker omdat de naastgelegen tennisvereniging VVGA het wil gebruiken om een zevende tennisbaan aan te leggen.

Meer weten of meedoen? Neem contact met ons op. njbb@xs4all.nl