Wat is het mooi nu buiten, onze tuin zit vol vogels- voeren helpt echt! Plus een tuin vol hoekjes rommeltjes en wilde planten (Lodewijk Hoekstra vanochtend gehoord bij Vroege Vogels?)
Om de vorst voor te zijn heb ik van de week samen met een buurman een instapmodel ijsvogelwand gemaakt voor de Anfieldsloot ijsvogelman die onze steigers iedere dag met een bezoekje vereerd. Het was een koude, glibberige klus maar we hebben onze best gedaan om er iets fraais van te maken. De villa-ijsvogelwand achter Athena heeft helaas een probleem waar onze ijsvogelwand groep hard mee bezig is maar ook voor hen geldt: ’t is wel koud om in de sloot te staan dus die renovatie laat even op zich wachten.
Wat wij wel allemaal kunnen doen voor de ijsvogels is: HAK EEN WAK!
Hier de tips van de ijsvogelwerkgroep Amsterdam:
HAK EEN WAK
Weet je plekken waar in deze periode regelmatig ijsvogels worden gezien?
Misschien ben je dan in de gelegenheid om regelmatig, bij voorkeur elke dag 's ochtends, een klein wak te hakken in het ijs. Een doorsnede van 1 meter is al ruim voldoende.
Een plek direct in de buurt van een over het water hangende 'vistak' is de beste plek om een wak te maken.
Probeer als het even kan om de stukken ijs onder het omliggende ijs te duwen met een schep. Het wak blijft dan zo lang mogelijk ijsvrij en de ijsvogels hebben dan bij het vissen geen last van losse stukken ijs.
En: we verstoren dan zo min mogelijk de ijscondities voor het geval er geschaatst wordt.
Voor de ijsvogels is het te hopen dat de vorstperiode niet te lang aanhoudt....
Ik heb geen voorspellende gaven maar de kans dat we op 13 februari veilig kunnen klussen schat ik in als 0% dus schrap deze ochtend maar uit je planning- i.v.m. corona mogen we nog niet in het beheergebouw en de eisen van veilig werken voor werkgroepen stellen dat er een verwarmde ruimte moet zijn waar mensen zich kunnen opwarmen tijdens het klussen- dit kan ik met geen mogelijkheid realiseren. Of het leuk is om met minus 12 wilgen te knotten laat ik aan jullie over……..