Uiteraard begonnen we onze ochtend op zaterdag 15 juni 2024 even met koffie, thee en koekjes plus een paar introducties. Twee studenten van Amsterdam University College zijn bezig naar een onderzoek over groene vrijwilligersorganisaties en hadden NJBB via Buurtgroen020 gevonden.
Lekker in de buurt en een leuke klus plus dat wij altijd in zijn voor nieuwe mensen ook al spreken ze niet altijd Nederlands. Dus zij hielpen ons met kleefkruid en riet weghalen en we legden hopelijk de contacten om veel vaker studenten van AUC bij ons te mogen verwelkomen.
De klusvrijwilliger werd zeer gecomplimenteerd over het werk dat hij met de gereedschapskasten heeft gedaan, echt nogmaals; superfijn!
Onze ijsvogelman heeft me gedurende mijn vakantie niet lastig willen vallen met alweer een haperende Spypoint wildcamera. Ben er inmiddels echt ziek van hoe vaak deze uitvallen (had juist voor Spypoint gekozen omdat ik privé eentje had die het vier jaar vlekkeloos gedaan heeft tot ik een keer, nadat ‘ie twee weken in de vijver had gelegen, niet meer het menu kon instellen. Via het NME Fonds van de gemeente Amsterdam hebben we twee camera’s om bijvoorbeeld de ijsvogels te monitoren en egels in de tuinen). Thuisfront gebeld dat de camera die gedurende onze vakantie teruggebracht was, met spoed naar onze ijsvogelman moest.
Maar het fijne nieuws over de ijsvogels is dat er eerst kennelijk een nestje was naast de wand die we voor ze gemaakt hadden. En dat er onlangs ook beelden waren van een ijsvogel die een nestgang in de vaste wand binnenging met een visje in de bek.
De klussen van deze zaterdag: handmatig kleefkruid, wilgenroosje, riet, brandnetel en Canadese guldenroede verwijderen. Secuur werk dat lucht geeft aan veel kleinere planten en bloemen die nu volop van het af en toe brandende zonnetje konden genieten. Enorme hopen groenafval werden naast de 1e Vlinderidylle neergelegd (behalve de guldenroede, die voeren we af in vuilniszakken zodat we zeker weten dat er geen wortelstokken verspreid worden). Iedereen had een ‘eigen stukje’ met een eigen plan en wat kunnen die vrijwilligers hard werken! Heeft iedereen even een controle op teken uitgevoerd? Liever te veel controles dan die ene teek niet op te merken!
Tussendoor is er altijd tijd voor goede gesprekken want de kracht van de groep is ook dat we met elkaar onbaatzuchtig aan het werk zijn. Je kunt jaren bij elkaar in de straat wonen zonder een idee te hebben hoeveel gemeenschappelijke interesses je hebt en via o.a. NJBB leren we elkaar zo veel beter kennen.
Het paadje aan de slootkant van de idylle heuvel is niet goed begaanbaar, dit laten we ook even zo omdat juist daar ontzettend veel rupsen en vervellingshuidjes te vinden zijn. De vlindertellers hopen op die dag dat ze in sectie 1 & 2 wel honderd dagpauwogen mogen tellen (gesteld dat van de ongeveer tweehonderd rupsen die ik van de week telde er honderd de vogelbekkies overleven).
Van het tuinpark Nieuwe Levenskracht (NLK) kregen we een boekje over de inheemse planten op NLK en hoe ze daar het beheer uitvoeren (zoals wij ook ons beheerplan Vlinderidylle hebben, alleen ben ik er nog altijd niet aan toegekomen al onze plantjes te fotograferen en in het plan te zetten).
Dank hiervoor beste NLK-buren, ik leen dit graag uit aan onze vrijwilligers maar het is ook digitaal te vinden op: www.tuinparknieuwelevenskracht.nl.
Op de site van www.buurtgroen020.nl kun je het bericht over de Mini Taxon expedities in het Amstelpark vinden, de expedities vinden plaats op 19, 20 en 21 augustus. Opgeven deze keer via Taxon zelf (mailadres en info staat op BG020). Daarna loop je geen kevertje zonder wat extra aandacht voorbij!
20 juli is de zeisochtend, zullen we duimen dat het dan een beetje vrolijk zeisweer is? Niet te nat en zeker ook niet te warm…
Mocht je geen NJBB-mails (meer) willen ontvangen laat me dit dan even weten.
Klik op onderstaande afbeeldingen voor een grotere versie. Deze openen in een nieuw venster.
Kasten en rupsen
Bijzondere luchten, paadje, vervellingshuidjes en kleding die tegen een stootje kan. Helaas was de foto van de kleefkruidjas mislukt maar tip; gladde jas aan met kleefkruidplukken!
Er staat nu een schapenhekje om de heuvel aan de kant van het veld, om mensen, ballen en honden tegen te houden. Goede gesprekken langs de idylle zijn misschien wel bevorderend voor de bloei van bloemen?
Groenafval wordt verzameld, het sleepzeil doet weer goed dienst en in het kader van het libellentelweekeinde een lantaarntje en een azuurwaterjuffer. De rode libel helaas niet op de foto en dus ook niet kunnen bepalen welke soort.
Tot de volgende keer,
Namens de vrijwilligers vrolijke groeten
Els