Juni 2020.
De tijd van de coronaquarantaine is een moment waarop vele van ons onze levensstijl evalueren. Deze periode zal zeker van invloed zijn op ons verder leven. Hopelijk zal de duurzaamheid in al zijn aspecten verder geactiveerd worden.

De mobiliteit in de toekomst zat al in de bovenste schuif bij velen.

Omdat het elektrisch rijden vanaf 2030 een feit wordt in Amsterdam, zijn er de afgelopen weken contacten geweest met ambtenaren van onze deelraad over dit onderwerp.

Elektrisch rijden heeft zijn nadelen maar een beter alternatief is er helaas nog niet. Zeker nu Mercedes het verder onderzoek naar waterstof voor personenauto’s heeft gestopt. (Autovisie mei 2020)

Om het leefmilieu in Amsterdam te verbeteren stimuleert de gemeente het elektrisch rijden door: onderzoek te doen bij VvE’s; deel en leen auto’s te promoten, goedkope leningen te geven, zgn. e-hubs te creëren e.a.

LAADPAAL DELEN IN PARK DE MEER
Het probleem in Park de Meer is dat er geen publieke laadpalen zijn. Het aanbrengen van laadpalen in ondergrondse parkeergarages is kostbaar en beperkt mogelijk, tevens wordt het door de brandweer met argusogen gevolgd. Het zetten van laadpalen op de publieke parkeerplaatsen is geen oplossing, aangezien er parkeertarief geheven wordt.

Het succes van elektrisch rijden hangt af van 3 factoren:

  1. De Aktieradius, van een middenklas auto wordt deze binnen 2 jaar 500 km.

  2. De kostprijs auto, deze wordt per km sterk door de overheid bepaald door geen wegenbelasting te heffen, subsidie op de aanschaf te verlenen en door de relatief lage elektriciteitsprijs per KW.

  3. De laadpaal locatie, deze dient beschikbaar te zijn op privéadres dan wel op werk.

Een van de mogelijke oplossingen in onze wijk zou kunnen zijn dat bewoners die een paal gepland hebben of er reeds een in hun bezit hebben, bereid zijn om deze te delen met een van de buurtbewoners.

Het aantal uren dat een auto per week aan de paal moet staan is dusdanig beperkt dat het delen, m.b.v. goede afspraken, mogelijk zou kunnen zijn.

Het spreekt vanzelf dat de kosten gedeeld worden door de gebruikers.

Een onderzoek hiernaar binnen onze wijk lijkt bijzonder interessant, zeker voor diegene die zonnepanelen hebben en waar zowel overdag als ’s avonds geladen kan worden.

WIE WIL MEEDENKEN OVER DIT VOORSTEL OF ZOEKEN NAAR ALTERNATIEVEN?

Uw interesse sturen naar: marletty_ton@hotmail.com